Cursuscode: 216.22.4

Natuur en geschiedenis van VS

Cursuscode: 216.22.4

In de Verenigde Staten zijn er twee elementen die eruit springen: de kolonisatiegeschiedenis van het enorme gebied  en de ruige overweldigende natuur in het westen van het land.

Deel 1 De natuur

Er zijn weinig gebieden op aarde waar de bijzondere natuurelementen van de aardkorst zo goed zichtbaar zijn als in het westen van de Verenigde Staten (en Canada). In de talloze Nationale Parken zijn ze op eenvoudige wijze te bereiken en te bezichtigen. Gebergten, vulkanen, geisers, canyons, tafelbergen, goblins, hoades  en toadstools (paddestoelrotsen).  Behalve dat je ze te zien krijgt, wordt ook uitgelegd hoe alles ontstaan is.

Het westen is bovendien een gebied met extremen. Van de koude in de berggebieden van de Rockies en de Sierra Nevada naar de extreme hitte in Death Valley.

Volgens sommigen heeft het Westen van de VS het mooiste landschap op aarde. Ik geef hen geen ongelijk.

Deel 2 De geschiedenis

In eerste instantie zijn het de indianen die de grond bewerkten en het landschap inrichten volgens hun waarden en normen. Maar geleidelijk aan trekken andere bevolkingsgroepen het land binnen vanuit Europa zoals de Engelsen, de Fransen en de Spanjaarden. Eerst koloniseren ze het oosten en vervolgens ook het westen. En de Nederlanders spelen daarbij ook een belangrijke rol. Denk aan New York.

De aanleg van de spoorlijnen en de zucht naar goud zorgen voor een stroomversnelling in de bewoningsgeschiedenis. En al noemen alle inwoners de VS het land van de vrijheid en de onbegrensde mogelijkheden, in werkelijkheid zijn de tegenstellingen heel groot tussen de negers, de blanken, de indianen en de Mexicanen.

De kolonisatiegeschiedenis van de VS is een indrukwekkend verhaal over de veroveringsdrift van de Europeanen en het lot van de inheemse bevolking.

Dinsdag 6 december 2022
3 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. A.W.M. (Ton) Cruijsen
Locatie: Oss - Hooghuis ZuidWest, gebouw Zuid (klik hier voor de adresgegevens)
A.W.M. (Ton) Cruijsen
Ton is geboren en getogen in Reek. Hij studeerde sociale geografie en planologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij kiest voor het onderwijs en wordt docent geografie aan gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther, alwaar hij nog aan verbonden is. Het opzetten van lessen en het interactief bezig zijn met de leerlingen spreken hem op de school het meest aan. Zijn hobby’s zijn fysische geografie, geschiedenis, Ierland, fotografie en reizen. Van zijn hand verschenen 5 boeken te weten Van Boerendorp naar Burgerdorp deel 1, 2 en 3 over de veranderingen op het Brabantse platteland aan de hand van één dorp, een boek over de geschiedenis van gymnasium Bernrode en een over de geschiedenis van een jongerensoos (’t Kulleke) Al vele jaren verzorgt hij presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Verder werkt hij mee aan DTV Maashorst televisie, het blad Reek en is hij stadsgids in Ravenstein.