Inschrijfformulier

Geen bestellingen
Cursuscode: 217.23.2

Het verhaal van Ravenstein

Het verhaal van Ravenstein
Cursuscode: 217.23.2

Het verhaal van Ravenstein is het verhaal van een stad. Geen grote stad, nooit geweest ook, maar het heeft wel alle kenmerken van een echte stad, zij het in miniformaat.
Daarnaast is het een bijzonder stadje.
Want alhoewel de stad amper 800 inwoners telt in het verleden, heeft Ravenstein toch stadsrechten gekregen. Was Ravenstein dan zo belangrijk? En wat kun je heden ten dage nog zien van het feit dat die rechten ooit verleend zijn?

Oh, ja. 800 inwoners en ook nog een groot kasteel. En waarom is daar niks van over?

Een paar honderd jaar geleden nog is Ravenstein buitenland voor de inwoners van Brabant. Er wordt geen Duits gesproken maar het is in feite wel Duits grondgebied. 
Nergens in Nederland is nog een Italiaans verdedigingsstelsel te zien, wel in Ravenstein. En neem de Luciakerk. Waarom is die kerk zo groot en zo vierkant? Ook is het een van de weinig barokke kerken in Nederland. En onder de kerk lijkt Ravenstein op Rome. Hoezo?

Ravenstein heeft de hoogste molen in Brabant en de oudste monumenten wat betreft sociale woningbouw. Opmerkelijk is het hoge gehalte aan gebouwen in de Bossche School stijl. Toeval?

En weet je wat Osendrops zijn? Nou? In Ravenstein weten ze dat wel. 

Nieuwsgierig geworden? In het verhaal van Ravenstein krijg je antwoorden op alle vragen.

Aanvullende info:
De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten in de  middag en wordt afgerond met een rondleiding door Ravenstein, om het allemaal met eigen ogen te kunnen zien. Deze rondleiding zal zijn op zondagmorgen.
De kosten voor de rondleiding bedragen € 5,-. Deze kosten zitten al in de cursusprijs inbegrepen.

Donderdag 13 april 2023
3 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 50,00 plus € 5,00 materiaalkosten.
Dhr. A.W.M. (Ton) Cruijsen
Boek: Niet van toepassing (klik hier voor meer informatie)

De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten in de middag en een rondleiding op zondagmorgen. 

De kosten voor de rondleiding bedragen € 5,-. Deze kosten zitten al in de cursusprijs inbegrepen.

14:00 - 15:30
Locaties: Oss - Volksuniversiteit Oss, Andere locatie (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
A.W.M. (Ton) Cruijsen
A.W.M. (Ton) Cruijsen
Ton is geboren en getogen in Reek. Hij studeerde sociale geografie en planologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij kiest voor het onderwijs en wordt docent geografie aan gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther, alwaar hij nog aan verbonden is. Het opzetten van lessen en het interactief bezig zijn met de leerlingen spreken hem op de school het meest aan. Zijn hobby’s zijn fysische geografie, geschiedenis, Ierland, fotografie en reizen. Van zijn hand verschenen 5 boeken te weten Van Boerendorp naar Burgerdorp deel 1, 2 en 3 over de veranderingen op het Brabantse platteland aan de hand van één dorp, een boek over de geschiedenis van gymnasium Bernrode en een over de geschiedenis van een jongerensoos (’t Kulleke) Al vele jaren verzorgt hij presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Verder werkt hij mee aan DTV Maashorst televisie, het blad Reek en is hij stadsgids in Ravenstein.