Inschrijfformulier

Geen bestellingen
Cursuscode: 210.23.1

Filosofie | De vrije wil

Filosofie | De vrije wil
Cursuscode: 210.23.1

Sinds neurowetenschappers als Dick Swaab stellen dat de vrije wil niet bestaat staat het onderwerp weer volop in de belangstelling en verschijnen er doorlopend boeken over. Maar waar gaat het eigenlijk over en wat zijn de consequenties als we ‘de vrije wil’ ontkennen?

Daarvoor moeten we eerst naar de oorsprong van de vraag. Als we enigszins helder hebben waar de vraag over gaat kunnen we gaan kijken wat hedendaagse opvattingen zijn. Opvattingen over onze vrijheid, welke vrijheid hebben we, welke vrijheid ambiëren we?
Hoe komen we überhaupt tot onze keuzes? Doen we wat wij zelf willen, of zijn we overgeleverd aan onbewuste processen, sociale omstandigheden en genen?

En we zullen het ook over de consequenties moeten hebben. Ons juridisch stelsel gaat er vanuit dat mensen uit vrije wil doen wat ze doen. Waar dat niet het geval is spreken we over verzachtende omstandigheden of verminderde toerekeningsvatbaarheid. Stel we hebben geen vrije wil, zijn wij dan nog verantwoordelijk en aansprakelijk voor wat we doen?

Filosofen die zeker de revue zullen passeren zijn Augustinus, David Hume, Daniel Dennett, Sam Harris en Marc Slors.

Maandag 6 februari 2023
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 129,00
Dhr. R.A.R. (Robert) Keurntjes
Boek: Niet van toepassing (klik hier voor meer informatie)
19:00 - 21:00
Locatie: Oss - Volksuniversiteit Oss (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
R.A.R. (Robert) Keurntjes
R.A.R. (Robert) Keurntjes
Robert Keurntjes studeerde filosofie aan de Radboud universiteit in Nijmegen, en verdiepte zich daarnaast tevens in boeddhistische filosofie. Hij houdt zich bezig met vragen over mensbeeld en hoe onze ervaring tot stand komt. Hij schrijft, geeft cursussen en heeft een filosofische praktijk.