Cursuscode: 214.22.3

Alle wegen leiden naar Rome

Cursuscode: 214.22.3

Behalve Rome is bijna niets moois op de wereld’, schreef Johann Winckelman in 1756. Je kunt overdrijven, maar toch blijft vast staan dat het gezegde niet voor niets luidt: Alle wegen leiden naar Rome.

In deze cursus gaan we tweemaal naar Rome. Eerst in de Romeinse tijd en vervolgens in de periode waarin de pausen hun stempel op Rome drukten.

Deel 1 Op ‘vakantie’ naar Rome in het Romeinse keizerrijk
Iedereen denkt wel eens: hoe zou het zijn als ik in de tijd kon reizen? Hoe zou het zijn als ik op vakantie zou gaan naar Rome in de tijd van het Romeinse Rijk. Hoe zou ik reizen, waar verblijf ik, wat ga ik zien in dat machtige Rome? Toen een wereldstad.
In het eerste cursusdeel gaan we een poging wagen om naar Rome te vertrekken en een kijkje te nemen in het Rome van toen.

Deel 2 Het Rome van de pausen
Rome is het centrum van de katholieke wereld. Al vele eeuwen lang. De hoofdrol daarbij is weggelegd voor de pausen.
Zij nodigen architecten en kunstenaars uit om met gebouwen, pleinen, beelden, fonteinen en obelisken de stad een voornaam gezicht te geven.
De ‘binnenkant’ van de stad vergeten ze daarbij niet. Kerken en paleizen worden opgesierd met beelden, schilderijen en fresco’s. Voorbeelden zijn de werken van Michelangelo (Sixtijnse kapel), Rafaël en Bernini.
In het tweede deel van de cursus zien we welke bijdragen de verschillende pausen aan Rome geleverd hebben. En dat is heel veel.

Dinsdag 17 mei 2022
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. A.W.M. (Ton) Cruijsen
Cursus geannuleerd >
A.W.M. (Ton) Cruijsen
Ton is geboren en getogen in Reek. Hij studeerde sociale geografie en planologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij kiest voor het onderwijs en wordt docent geografie aan gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther, alwaar hij nog aan verbonden is. Het opzetten van lessen en het interactief bezig zijn met de leerlingen spreken hem op de school het meest aan. Zijn hobby’s zijn fysische geografie, geschiedenis, Ierland, fotografie en reizen. Van zijn hand verschenen 5 boeken te weten Van Boerendorp naar Burgerdorp deel 1, 2 en 3 over de veranderingen op het Brabantse platteland aan de hand van één dorp, een boek over de geschiedenis van gymnasium Bernrode en een over de geschiedenis van een jongerensoos (’t Kulleke) Al vele jaren verzorgt hij presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Verder werkt hij mee aan Landerd TV, L-FM radio, het blad Reek en is hij stadsgids in Ravenstein.