Dialect van Oss en omstreken: Loat ze mar komme

Voor wie?
‘Loat ze mar kômme’ is de kennismakingscursus over het dialect van Oss en omstreken. Dit dialect is vooral een spreektaal. Een taal die je misschien zelf spreekt, of kent van je ouders en grootouders. Het is in elk geval een taal die nog steeds leeft, ook al is ze aan verandering onderhevig. Vind je dit interessant, dan is deze cursus echte iets voor jou!

Inhoud
In deze zevendelige cursus wordt gekeken naar de herkomst en betekenis van het Brabants dialect en die van het Osse (Maasland-) dialect in het bijzonder. Waar komen die woorden en uitdrukkingen vandaan? En kennen we de betekenis ervan? We kijken ook naar de rol van het Brabants en Osse dialect in de muziek en literatuur. Uiteraard leren we ook te schrijven in het dialect van Oss en omstreken en te ervaren hoeveel humor dit dialect herbergt.

Resultaat
In deze cursus komt je meer te weten over je moedertaal, het ontstaan daarvan en de invloeden op andere kunstvormen. Daarnaast leer je ook zelf dialect te schrijven.
En behalve dat je er iets leert, is het ook de bedoeling ‘um 'n bietje schik te hebbe mi mekaare’. Want het Brabants dialect is ook een taal van plezier.

Docenten
Riny Boeijen (Berghem, 1952) begon op de St. Aloysiusschool in Berghem en ‘lierde dur’ op de Edith Stein Mulo in Oss. Hij werd administrateur, maar was ook werkzaam als redacteur en tekstschrijver. Hij is een van de samenstellers van het Bèrgs Woordenboek en bracht muziekverhalenbundels uit.

Cor Swanenberg (Rosmalen, 1942) ging in Nuland naar de lagere school en in Oss naar de Mulo. Hij werd leraar Engels en Duits, maar zijn Brabantse moedertaal is zijn grote liefde. Op zijn naam staan zo’n honderd boeken en vijftig cd’s in het Brabantse dialect.Prijs€ 82,00
Aantal lessen7 les(sen)
Startdatum24-10-2017
LestijdenDinsdag
19.00-20.30u
DocentHr. R. Boeijen
LocatieVolksuniversiteit Oss
Kruisstraat 94, Oss
Lesdata
September
Oktober24 31
November7 14 21 28
December-- 12
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus